Stop guessing. Start asking.

Nyelv English

Kolbászfesztivál vagy Kapolcs?

Felmérés a fesztivállátogatási szokásokról és tervekről 

2010.05.04


Idén a fesztiváloké a főszerep, hiszen 2010 hivatalosan is a Fesztiválok Éve. Ennek alkalmából a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatása azt vizsgálta, hogy melyek a legnépszerűbb fesztiváltípusok, és a különböző rendezvények milyen közönséget vonzanak.

Idén a fesztiváloké a főszerep, hiszen 2010 hivatalosan is a Fesztiválok Éve. Ennek alkalmából a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatása azt vizsgálta, hogy melyek a legnépszerűbb fesztiváltípusok, és a különböző rendezvények milyen közönséget vonzanak. A felmérés eredményei szerint a 18-64 évesek 74 százaléka tervezi, hogy idén kilátogat legalább egy hasonló eseményre. Nagy közönségre lehet számítani a pálinka-, a bor- vagy éppen a kolbászfesztiválokon, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan a gasztronómiai programok vonzzák a legtöbb embert: a megkérdezettek közel 40 százaléka tervezi, hogy kilátogat ilyen rendezvényre. "Ezeknek az eseményeknek a vonzereje egyebek mellett annak is köszönhető, hogy a vendégek megkóstolhatják - sokszor akár díjmentesen - az itthoni, valamint a nemzetközi konyha étel- és italkülönlegességeit"- tette hozzá az eredményekhez Barcza Enikő, a KutatóCentrum üzletág igazgatója. A legkevesebben a művészeti fesztiválokat tervezik felkeresni, a villámkutatás tanulsága szerint 2009-ben is ezeknek a rendezvényeknek volt a legkisebb közönsége.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


Nem fesztiváloznak a budapestiek?

A fesztivállátogatók többféle rendezvényre is nyitottak, ezt igazolja, hogy 2009-ben a megkérdezettek egyharmada több típusú fesztiválra is ellátogatott, idén pedig a megkérdezettek 44 százaléka tervezi, hogy többféle eseményt is megnéz. Bár a sokszínű programok közt mindenki megtalálhatja a kedvére valót, úgy tűnik, a leglelkesebb fesztivállátogatók a 18-24 évesek. 2009-ben 45 százalékuk ment el egynél több rendezvénytípusra, és idén is 51 százalékuk tervezi azt, hogy többféle eseményre is kilátogat. A különböző rendezvények más-más közönséget vonzanak. A könnyűzenei fesztiválok és utcai felvonulások inkább a fiatalok körében népszerűek, míg a művészeti események közönsége jellemzően az idősebbek és felsőfokú végzettségűek köréből kerül ki. Az utcai felvonulásokat a fiatalok mellett jellemzően az alacsonyabb végzettségűek és a kisvárosban, falvakban élők várják. Érdekes eredmény, hogy a budapestiek nyilatkoztak a legnagyobb arányban úgy, hogy semmilyen fesztiválon nem vesznek részt. 2009-ben 41 százalékuk nem ment ki egy hasonló eseményre sem, és idén is 30 százalékuk tervezi a távolmaradást.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


A felmérésről:

Az 1460 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás április 15. és 20. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a hazai 18-64 éves magyar lakosságot. A felmérés két kérdést tett fel: egyrészt vizsgálta, hogy a tavalyi évben mely rendezvénytípusokon vettek részt a megkérdezettek, másrészt az idei terveket mérte fel.

A fesztivállátogatási szokások változásáról szóló villámkutatás teljes elemzését a Marketing&Media előfizetői ingyenesen kapják meg.

vissza


Szeretné hallatni hangját?
Értékes ajándékokat nyerne?

Csatlakozzon kutatási panelünkhöz!
Megalapozott döntéseket szeretne?


Válasszon kutatási megoldásaink közül!
Megbízható partnert
keres online adatfel-
vételhez?

Legyen a partnerünk!
Ügyfélkapu

Attention!

This content is only available in Hungarian
vezetéknév:
keresztnév:
e-mail cím:

cégnév:

telefon:

captcha

 

Ahogy a felhasználói élmény fokozása érdekében majdnem minden weboldal, jelen oldalunk esetében mi is használunk sütiket (cookie) látogatóink tökéletesebb kiszolgálására! További információ: itt.

értem