Stop guessing. Start asking.

Nyelv English

Nyelvtudással építenénk karriert


2011.02.08


A magyarok szerint fontos a nyelvtanulás, amely elsősorban a karrierépítéshez kell – derült ki a KutatóCentrum és a Berlitz nyelviskola felméréséből. A tanfolyamválasztás során az idősebbek számára a jó tanár és a beszédcentrikus oktatás, míg a fiataloknak a jó hangulat és a fix helyszín fontosabb.

A magyarok szerint a nyelvtanulás elsősorban a karrierépítéshez kell, míg a motivációk sorában a második helyre az általános beszéd-, illetve az üzleti kommunikációs készség fejlesztése került – derült ki a KutatóCentrum és a Berlitz nyelviskola közös felméréséből. Ezeket a szempontokat leginkább a fiatalok emelték ki, míg az 55 év felettiek úgy látják, hogy a munka mellett a külföldi utazások során is ugyanannyira hasznát veszik a nyelvismeretüknek. „Ugyan az Eurostat 2009-es adatai szerint a magyarok kétharmada semmilyen idegen nyelvet nem beszél, azonban biztató, hogy a mostani felmérés eredménye alapján gyakorlatilag mindenki szerint fontos a nyelvtanulás, és nem a papír megszerzése miatt” – emelte ki Hoór Krisztina, a Berlitz területi igazgatója. A kutatás szerint ugyanis a válaszadóknak csupán 28 százaléka gondolja úgy, hogy elsősorban a sikeres nyelvvizsga miatt érdemes nekiállni a tanulásnak, ennél a baráti kapcsolatok építését is fontosabbnak ítélték meg.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


Árérzékeny nyelvtanulók

A nyelviskola kiválasztásakor az ár játssza a főszerepet: a megkérdezettek több mint 70 százaléka sorolta a három legfontosabb szempont közé. A második helyre kerülő beszédközpontú oktatást már csupán a válaszadók 45 százaléka jelölte meg. A nyelvtanulók nem csak árérzékenyek, de kényelmesek is: ezt jelzi, hogy az órák helyszíne szerezte meg a dobogó alsó fokát. A tanulás során hatékonyságra törekszenek a diákok: a konkrét tanfolyam kiválasztásakor ugyanis a döntő szempontok a kis csoportlétszám, a jó, lehetőség szerint anyanyelvi tanár, valamint a beszédcentrikus órák. „A 18-24 évesek ugyanakkor teljesen más tényezőket vesznek figyelembe, mint az idősebb korosztály. A nyelviskola kiválasztásakor számukra az ár és az órák helyszíne mellett a vizsgagarancia a legfontosabb, míg a tanfolyamnál a kis csoportlétszám és a jó hangulat a meghatározó – emelte ki Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. – Mivel az órák hangulatát nehéz lenne a brosúrák és a nyelviskolák honlapja alapján megítélni, ezért ez a korosztály leginkább ismerősöktől tájékozódik a lehetőségekről.”

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


A felmérésről:
Az 1383 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás január 20. és 26. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a 18-64 éves magyar lakosságot.


vissza


Szeretné hallatni hangját?
Értékes ajándékokat nyerne?

Csatlakozzon kutatási panelünkhöz!
Megalapozott döntéseket szeretne?


Válasszon kutatási megoldásaink közül!
Megbízható partnert
keres online adatfel-
vételhez?

Legyen a partnerünk!
Ügyfélkapu

Attention!

This content is only available in Hungarian
vezetéknév:
keresztnév:
e-mail cím:

cégnév:

telefon:

captcha

 

Ahogy a felhasználói élmény fokozása érdekében majdnem minden weboldal, jelen oldalunk esetében mi is használunk sütiket (cookie) látogatóink tökéletesebb kiszolgálására! További információ: itt.

értem