Stop guessing. Start asking.

Nyelv English

Eljárt az idő a CD-k felett?


2011.09.20


Az elektronikai termékek fogynak a legjobban az online piacon, a kategórián belül a telefonok és a PDA-k a legnépszerűbbek – derült ki a KutatóCentrum E-Shopping Electronics Reportjából. Visszaesett ugyanakkor a CD-k, DVD-k és MP3 lejátszók netes kereskedelme.

Az online vásárlók körében a tavalyi évhez hasonlóan az elektronikai termékek a legnépszerűbbek – mutatott rá a KutatóCentrum által évente készített E-Shopping Electronics Report. Az online vásárlóknak 47 százaléka vett az elmúlt 12 hónapban valamilyen elektronikai cikket az interneten keresztül. „Ez az arány ugyan a megelőző évhez képest nem változott, ugyanakkor annak köszönhetően, hogy az online vásárlók száma jelentős növekedést könyvelhetett el, a kategórián belül is nőtt a vásárlók száma” – magyarázta Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere. A jövőben ráadásul bővülés várható ezen a területen: a netes vásárlást tervezők több mint fele gondolja úgy, hogy az elkövetkező 1 évben valamilyen elektronikai cikket is be fog szerezni a világhálóról.
A kategória egyébként a könyveket és a ruházati cikkeket előzte meg, és a felmérés adatai szerint ez várhatóan így is marad: a netes vásárlást tervezők 42, illetve 32 százaléka rendelne könyvet vagy ruhát a világhálóról a következő egy évben. „A tavalyi évhez képest a legnagyobb visszaesés a CD-k és DVD-k online piacán jelentkezett. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy egyre népszerűbb az online zenehallgatás és a filmek letöltése, a nagy kapacitású hordozható memóriák megjelenésével pedig kezd ’kimenni’ a divatból az optikai tárolók használata” – jegyezte meg a piackutató.

Routert és mikrosütőt is a neten keresünk

Az elektronikai termékeken belül a telefonok és PDA-k (31%), a számítógépek és a hozzájuk rendelt alkatrészek (29%), valamint a háztartási gépek (24%) a legnépszerűbbek. „A kategórián belül tavaly még az MP3, MP4 és MP5 lejátszók foglalták el a harmadik helyet 20 százalékkal, azonban idén már csupán az elektronikai cikket online vásárlók 13 százaléka keresett ilyen termékeket, és ezzel visszacsúsztak az ötödik helyre. Ez többek között az okostelefonok terjedésének köszönhető, amelyek egyre inkább átveszik az egyéb eszközök – így például a zenelejátszók, GPS-k vagy fényképezőgépek – szerepét” – mondta el Györfi Anna.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


Az elsősorban számítástechnikai és műszaki cikkeket, valamint háztartási cikkeket összegyűjtő árösszehasonlító oldal, a Depo.hu adatai alapján az is látható, hogy az egyes termékcsoportokon belül melyek a legnépszerűbb termékek. A 2011 nyári adatok szerint a számítógépes kiegészítők közül például a legtöbben routert és merevlemezt kerestek a neten, míg a háztartási eszközökön belül a top3 termék a mosó- és szárítógép, a hűtő és a mikrohullámú sütő volt.

Döntő az árösszehasonlítás

Az elektronikai cikket online vásárlók az átlagosnál nagyobb arányban említették az interneten keresztül történő vásárlás előnyeit, leginkább az árak és a termékek összehasonlíthatóságát értékelték többre az átlagnál. Ennek köszönhetően az árösszehasonlítás az online vásárlás kényelmessége mellett a második leggyakrabban említett előny volt a körükben. „Ez nem meglepő, hiszen az elektronikai cikkek jellemzően nagyobb értékű termékek, így többet spórolhatunk, ha megtaláljuk a legjobb ajánlatot – emelte ki Györfi Anna. – A korábbi felmérések alapján ismertük ennek a jelentőségét, emiatt a kutatásban a műszaki cikkek árusításával foglalkozó nagyobb webáruházak mellett az árösszehasonlító oldalak ismertségét és látogatottságát is vizsgáltuk.” A teljes tanulmányt, amely az említett adatokat is tartalmazza, a KutatóCentrum értékesíti.

A kutatás háttere
Az E-Shopping Electronics Report a KutatóCentrum évente lebonyolított kutatása, amely az elektronikai termékek online vásárlási szokásait és trendjeit vizsgálja. A lakossági felmérést szekunder adatgyűjtés előzte meg, mely hazai és nemzetközi felméréseket egyaránt feldolgozott. A primer adatgyűjtés 2011 júliusában 1086 internetező online megkérdezésével történt. Az adatbázis a legfontosabb demográfiai ismérvekre – életkor, nem, iskolai végzettség, településtípus és régió – reprezentatív a legalább hetente internetező 18-64 éves magyar lakosságra nézve. A tejes tanulmányt a KutatóCentrum értékesíti.

Kapcsolódó termékek:
E-Shopping Electronics Report


Kapcsolódó tanulmányok:
E-Shopping Report 2012
E-Shopping Report 2011
E-Shopping Report 2010
E-Shopping Report 2009
E-Shopping FMCG Report 2014
E-Shopping FMCG Report 2011
E-Shopping FMCG Report 2009
E-Shopping Electronics Report 2011
E-Shopping Report 2014


vissza


Szeretné hallatni hangját?
Értékes ajándékokat nyerne?

Csatlakozzon kutatási panelünkhöz!
Megalapozott döntéseket szeretne?


Válasszon kutatási megoldásaink közül!
Megbízható partnert
keres online adatfel-
vételhez?

Legyen a partnerünk!
Ügyfélkapu

Attention!

This content is only available in Hungarian
vezetéknév:
keresztnév:
e-mail cím:

cégnév:

telefon:

captcha

 

Ahogy a felhasználói élmény fokozása érdekében majdnem minden weboldal, jelen oldalunk esetében mi is használunk sütiket (cookie) látogatóink tökéletesebb kiszolgálására! További információ: itt.

értem