Stop guessing. Start asking.

Nyelv English

Félünk az influenzától, mégsem oltatunk


2011.12.20


A magyarok kétharmada nem tervezi, hogy beoltatja magát influenza ellen az idén, hiszen bármennyire komoly megbetegedésnek is tartják a fertőzést, oltás helyett más módszerekkel védekeznének – derült ki a KutatóCentrum online villámkutatásából, amelyet több mint 1000 felnőtt körében végeztek. A megkérdezettek köre kor és nem tekintetében reprezentatív a felnőtt magyar lakosságra.

„Sajnos széles körben elterjedt téveszme, hogy az influenza vitaminokkal, nyomelemekkel, sok zöldség és gyümölcsfogyasztással megelőzhető. Holott az influenzát kizárólag védőoltással lehet hatékonyan megelőzni, a vitaminokkal és nyomelemekkel megerősített erős immunrendszer csupán a betegség könnyebb átvészeléséhez nyújt segítséget.” – állítja Dr. Szlávik János, a Szent László kórház infektológusa. Mindezek ellenére a magyarok 68%-a úgy gondolja, hogy nem fogja beoltatni magát. Csupán a válaszadók 19%-a tervezi a védőoltás felvételét, 1% már meg is tette ezt, a válaszadók 12%-a pedig még nem döntött. Ebből is kitűnik, hogy a magyarok eléggé könnyelműen állnak hozzá a témához, holott nagyon is tisztában vannak az influenza veszélyeivel: csupán a megkérdezettek 6%-a vélte úgy, hogy az influenza csak egy komolyabb meghűlés, és szinte mindenki egyetértett azzal, hogy az influenza miatt még kórházba is lehet kerülni. A válaszadók 58%-a szerint az influenzát bárhol bárki elkaphatja, a válaszadók 53%-a úgy véli a betegségnek akár komoly szövődményei is lehetnek. A válaszadók háromnegyede ugyan nem tart az influenza elleni védőoltás mellékhatásaitól, de 52%-uk szerint mégsem az oltás a legjobb védekezési módszer.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


Érdekes, hogy a betegséggel és a védekezéssel kapcsolatos látásmód nagyban függ az életkortól és a nemtől. A KutatóCentrum adataiból kitűnik, hogy a fertőzés komolyságát a fiatalabb korcsoportba tartozók érzékelik legkevésbé, az ő körükben az átlagosnál jóval magasabb azok aránya (13%), akik csak egy komolyabb meghűlésnek tartják az influenzát, illetve ők tartanak legkevésbé a súlyos szövődményektől (45%). Ebből adódóan a 18-29 évesek háromnegyede biztos, hogy nem fogja beoltatni magát. Meglepő eredmény, hogy a férfiak általában nyitottabbak az influenza elleni védőoltásra, egyötödük szerint ugyanis a fertőzés legjobb megelőzési módja a vakcináció, ugyanakkor a nőknek csupán 12%-a gondolja ugyanezt. A gyengébb nem képviselői egyébként jobban félnek a védőoltások mellékhatásaitól, mint a férfiak (31% vs.17%), ez lehet az oka, hogy kevésbé veszik fontolóra a védőoltással való védekezést. „Pedig a védőoltások mellékhatásaitól nem szabad tartani. A kockázat és haszon összehasonlításában vitathatatlanul a haszon nyer. Magyarországon már van olyan vakcina, amely már 16 éve forgalomban van és már több százezernyi pozitív tapasztalatot szereztek vele az orvosok és a páciensek egyaránt.” – tette hozzá Dr. Szlávik János.

Az influenza elleni védőoltásra az idősebb korosztály a legnyitottabb, az 55 év felettiek körében 26% úgy véli, hogy a vakcina a leghatékonyabb influenza elleni védekezési módszer és ők kevésbé tartanak a mellékhatásoktól is. Az 55 évnél idősebbek közül egyébként 40% tervezi az oltást, 15% még nem döntött és csupán 45% utasítja el a vakcinát.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


Elsősorban azok tervezik az influenza elleni védőoltás felvételét, akik azzal az állítással értettek egyet, hogy a betegség elleni legjobb védekezési módszer a védőoltás (67%). Szintén sokan szeretnék beadatni maguknak a vakcinát azon válaszadók közül is, akik szerint az influenza komoly szövődményekkel is járhat. Az oltást nem tervezők között pedig igen magas azok aránya, akik szerint a betegség más módszerekkel is megelőzhető, nemcsak védőoltással. Ezzel kapcsolatban Dr. Szlávik János infektológus elmondta: „Az influenza bárhol és bárkit elérhet, az elmúlt évek tapasztalatai pedig azt is megmutatták, hogy komoly szövődményeket is okozhatnak a vírusok. Az idősek, a gyermekek, a krónikus betegek és a kismamák különösen veszélyeztetettek, nekik mindenképpen javasolt a védőoltás felvétele. Ha egy családban fél év alatti kisbaba található – aki még nem kaphat védőoltást – akkor a családtagoknak érdemes a pici védelmében szintén beoltatni magukat. Léteznek olyan szakmák, ahol rengeteg emberrel kell érintkezni a munka folyamán – ilyenek például a tömegközlekedésben és a kereskedelemben dolgozók, a pedagógusok, illetve az óvónők – ahol szintén ajánlott a vakcináció.”

vissza


Szeretné hallatni hangját?
Értékes ajándékokat nyerne?

Csatlakozzon kutatási panelünkhöz!
Megalapozott döntéseket szeretne?


Válasszon kutatási megoldásaink közül!
Megbízható partnert
keres online adatfel-
vételhez?

Legyen a partnerünk!
Ügyfélkapu

Attention!

This content is only available in Hungarian
vezetéknév:
keresztnév:
e-mail cím:

cégnév:

telefon:

captcha

 

Ahogy a felhasználói élmény fokozása érdekében majdnem minden weboldal, jelen oldalunk esetében mi is használunk sütiket (cookie) látogatóink tökéletesebb kiszolgálására! További információ: itt.

értem