Stop guessing. Start asking.

Nyelv English

Mennyibe kerül az influenza?


2012.01.03


Az emberek nagy többsége tart az influenza anyagi következményeitől, ennek ellenére nagyon kevesen oltatják be magukat. A KutatóCentrum online villámkutatása rámutatott, hogy a megkérdezettek több, mint fele 10.000 forintot meghaladó összegre becsüli egy esetleges influenza okozta megbetegedés költségeit. A fertőzés elkerülésének legbiztosabb módja a védőoltás, melynek csupán 1500-3000 forint között mozog az ára. A felnőttek jelentős része mégsem kéri a vakcinát.

A KutatóCentrum online villámkutatást végzett a felnőtt lakosság körében, amelyben egyrészt az influenza kezelésének vélt költségeit vizsgálta, másrészt arról kérdezte az embereket, hogy szerintük a megbetegedés milyen hatással van életükre. Az eredményekből kitűnik, hogy a megkérdezettek több mint fele (57%) 10 ezer forint feletti összegre becsüli a megbetegedés okozta költségeket, és további 22 százalék vélekedik úgy, miszerint nem lehet 5000 Ft alatt megúszni a kiadásokat influenza esetében. Noha, mind a nők, mind a férfiak közel 80 százaléka egyetért abban, hogy az influenza költsége az 5.000 Ft-ot is meghaladja, az erősebbik nem képviselői inkább a 10.000 Ft feletti, a nők pedig inkább ez alatti összeget említettek. A 30 év felettiek nagyobb arányban vélekednek úgy, hogy az influenza 10.000 Ft-nál is többe kerülhet, mint a fiatalabb korosztályhoz tartozó 18-29 évesek. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál nagyobb kiadással számol.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


Az biztos, hogy az influenza kezelésére szolgáló készítmények, vitaminok költsége elérheti akár a 6-7.000 forintot is, ezt növelheti még a munkából való kiesés miatti jövedelemcsökkenés. Egy átlagkereset esetében (bruttó 200-210.000 Ft/hó) ez akár 5-15 ezer forint mínuszt jelenthet pár nap keresőképtelenség esetében. Ha a fertőzés következtében szövődmények lépnek fel, akkor a beteg akár kórházba is kerülhet. Ekkor a költségek és a jövedelem kiesés megsokszorozódhat. Bár az influenza elleni védőoltás ára csupán 1000-3000 forint között mozog, és a vakcináció a legbiztosabb megelőzési módszer, az emberek nagy része nem tervezi, hogy beoltatná magát.

A felmérés során megkérdezettek többsége nem tart az influenza súlyos következményeitől. A válaszadók 68%-a szerint a fertőzés elsősorban anyagi terhet jelent, hiszen a betegség kezeléséhez meg kell venni a szükséges gyógyszereket. A válaszadók 56 százaléka a munkából való esetleges kimaradás anyagi helyzetre gyakorolt hatását is említette. Többen féltek a munkahely elvesztésétől is. Az alacsony iskolai végzettségűek az állásuk elvesztésétől, míg a diplomások a jövedelem kieséstől félnek jobban. A megkérdezettek fele, a családtagok, kollégák, barátok megfertőzésétől is fél. A szövődmények kialakulásától csak 43 százalékuk tart. A kutatásban résztvevőknek mindössze 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ő életükre semmilyen hatással sincs az influenza.

A nagyításhoz kérjük, kattintson a képre!


„Bár az elmúlt hetekben több olyan hír is napvilágot látott, hogy a 2009-es pandémiás vakcina mellékhatásokkal járt több paciensnél, nem szabad elfelejteni, hogy az influenza szövődményeibe több százan meghalnak évente Magyarországon. Az influenza és szövődményeinek kockázata jóval nagyobb, mint a vakcináé. Ezért érthetetlen, hogy az emberek miért tartanak a védőoltástól jobban, mint magától a betegségtől – hangsúlyozta Dr. Szlávik János, a Szent László kórház infektológusa. – Ma Magyarországon többféle védőoltás is elérhető, köztük akad olyan, amely több millió esetben már bizonyított!”

vissza


Szeretné hallatni hangját?
Értékes ajándékokat nyerne?

Csatlakozzon kutatási panelünkhöz!
Megalapozott döntéseket szeretne?


Válasszon kutatási megoldásaink közül!
Megbízható partnert
keres online adatfel-
vételhez?

Legyen a partnerünk!
Ügyfélkapu

Attention!

This content is only available in Hungarian
vezetéknév:
keresztnév:
e-mail cím:

cégnév:

telefon:

captcha

 

Ahogy a felhasználói élmény fokozása érdekében majdnem minden weboldal, jelen oldalunk esetében mi is használunk sütiket (cookie) látogatóink tökéletesebb kiszolgálására! További információ: itt.

értem