Stop guessing. Start asking.

Nyelv English

Szájhigiénia edukációs kampány indul


2014.03.19


Egyéves, országos edukációs kampányt indít a Magyar Fogorvosok Egyesülete (MFE), amelynek célja a magyar lakosság megfelelő és informatív tájékoztatása a körültekintő szájhigiéniával kapcsolatban. A kampány szükségességét az MFE által kezdeményezett megközelítőleg 1300 fős országos, reprezentatív kutatás igazolja, amely lesújtó eredményeket mutat a 14 és 50 év közötti lakosság e témában való ismereteiről, attitűdjéről és szokásairól.

Az edukációs kampány központi eleme a március 19-én induló www.szajharmonia.hu microsite. A kampány főtámogatója az Orbit, amely maga is elkötelezett a téma fontossága mellett.

Egyéves, országos edukációs kampány elindítását jelentette be a Magyar Fogorvosok Egyesülete (MFE) a március 20-i Szájápolás Világnapja alkalmából. A kampány elsődleges célkitűzése a magyar lakosság megfelelő és informatív tájékoztatása a fogápolással, valamint a teljes körű szájhigiénia fenntartásával és javításával kapcsolatban annak érdekében, hogy az emberek jóval nagyobb figyelmet fordítsanak a fogak és a száj tisztítására és a rendszeres ellenőrzésre.

A kampány szükségességét az a megközelítőleg 1300 fős országos, online reprezentatív kutatás igazolja, amelyet az MFE 2014. január-februárjában kezdeményezett. A KutatóCentrum által végzett kutatás eredményei elkeserítő képet mutatnak a 14 és 50 év közötti magyar lakosság szájápolással kapcsolatos ismereteiről, attitűdjéről és szokásairól. A kutatás többek között rámutat, hogy a többség ritkábban mos fogat annál, mint amennyiszer azt fontosnak tartja, ráadásul a 14-50 év közötti lakosság közel egyharmada a szükséges kettő helyett csupán napi egy alkalommal mos fogat, s különösen a férfiakra igaz az, hogy nem megfelelő gyakorissággal tisztítják fogaikat. A férfiak, illetve az alacsony státuszúak nemcsak emiatt tartoznak szájápolás szempontjából „kockázatos” csoportba, hanem amiatt is, hogy körükben szignifikánsan nagyobb arányban vannak azok, akik évente csak egyszer, vagy ennél is ritkábban cserélik le fogkeféjüket, amikor is már nemcsak a sörteszálak használódnak el túlságosan, hanem a fogkefe is jelentősen befertőződik.

Szintén aggasztó eredmény, hogy noha a szakemberek szerint legalább két percig javasolt fogat mosni, a kutatásban részt vevők majdnem fele ennél kevesebb időt szán fogmosásra. Ezenkívül, annak ellenére, hogy évente legalább egy alkalommal tanácsos fogászati szűrésre menni, a kutatásban részt vevők csaknem feléről derült az ki, hogycsak akkor látogat meg fogorvost, ha valamilyen panasza van, s további 4 százalék egyáltalán nem megy el szakemberhez, még probléma esetén sem. A magyar lakosság szájápolási ismereteinek alacsony szintjét támasztja alá továbbá, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyedének hiányos a fogselyem használatának előnyével kapcsolatos ismereteik.

Az MFE szájhigiénia kampányának központi eleme a szájápolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók gyűjtőoldalaként definiált, március 19-én indulówww.szajharmonia.hu microsite. Az oldalon a szájhigiéniával kapcsolatos kutatási eredmények, érdekességek és ismeretterjesztő cikkek mellett olyan hasznos funkciók is segítik majd a felhasználókat, mint az országos „Fogorvoskereső” adatbázis, vagy a „Szakértő válaszol” menüpont, ahova bárki fordulhat személyes panaszával. A kampány és az oldal főtámogatója, az Orbit, amely évek óta maga is elkötelezett a téma fontossága mellett. A márka jóvoltából a rágózás szájhigiéniai szerepével és jelentőségével is megismerkedhetnek az oldal látogatói.

„A Magyar Fogorvosok Egyesülete aggasztónak találja a magyarországi lakosság szájhigiéniával kapcsolatos ismereteinek hiányosságait, ezzel kapcsolatos helytelen szokásait, melyekre kutatásunk is kiválóan rávilágított. Edukációs kampányunk során többek között kitérünk majd a hatékony száj-és fogápolási eszközök megismertetésére, az egyes fogbetegségek kialakulására és megfelelő kezelésükre, illetve a kezelés elhanyagolása miatti következményekre, valamint a rendszeres fogorvosi szűrések fontosságára is” – mondta el Dr. Gera István, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.


Kapcsolódó termékek:
Villámkutatás
E-Shopping Report
Smartphone Report
Tablet Report
vissza


Szeretné hallatni hangját?
Értékes ajándékokat nyerne?

Csatlakozzon kutatási panelünkhöz!
Megalapozott döntéseket szeretne?


Válasszon kutatási megoldásaink közül!
Megbízható partnert
keres online adatfel-
vételhez?

Legyen a partnerünk!
Ügyfélkapu

Attention!

This content is only available in Hungarian
vezetéknév:
keresztnév:
e-mail cím:

cégnév:

telefon:

captcha

 

Ahogy a felhasználói élmény fokozása érdekében majdnem minden weboldal, jelen oldalunk esetében mi is használunk sütiket (cookie) látogatóink tökéletesebb kiszolgálására! További információ: itt.

értem