Az anyatej kifejése és tárolása

Az anyatej kifejése a szoptatás alatt (vagy után) egy kis gyakorlást igényel, de gyorsan rutinná válik. Működik kézi mellszívóval vagy elektromossal is. Az aggodalom egyik gyakori oka: "Eleget fejtem?" A válasz: a szükséges mennyiség változó – és teljesen rendben van.
A megfelelő időpont: Reggel a legjobb
Mikor a legjobb az időpont a tej fejésére? Ez attól függ! Ha a szoptatás "helyettesítéséről" van szó, akkor leginkább reggel javasolt, mert a tejtermelés ekkor általában a legnagyobb.
Ha a baba normálisan kétszer szopik reggel, akkor ajánlott kb. egy órával a szoptatás után fejni. Mindkét esetben érdemes először kisebb mennyiségeket lefagyasztani.
Azoknak az anyáknak, akik kizárólag fejnek, 2–3 óránként ajánlott fejni, és 15 percen át minden mellből. Egy napon belül 750–1.000 ml anyatejre lehet szükség.
Az anyatej helyes tárolása
Az anyatejet lehetőleg higiénikus körülmények között kell tárolni, és olyan tartókban, amelyek biszfenol-A-mentesek (BPA-mentesek). Tárolás:
Szobahőmérsékleten (16–25 °C): max. 4 óra
Hűtőszekrényben (4 °C vagy hidegebb): legfeljebb 3 nap
Fagyasztóban (–18 °C vagy hidegebb): legfeljebb 6 hónap
Fontos: Frissen fejt tejet fagyasztás előtt mindig előbb hűtsünk le hűtőszekrényben!
Az anyatej helyes felolvasztása és melegítése
A fagyasztott anyatejet egy éjszakán át a hűtőben, vagy – ha gyorsabban kell – folyó meleg víz alatt lehet felolvasztani.
Soha ne melegítsük szobahőmérsékletnél forróbban, mikróban vagy forrásban lévő vízben!
Szintén fontos: az egyszer már felolvasztott tej többé nem fagyasztható vissza!