6 alábecsült veszély a konyhában - Így védheted meg magad!

Ezek a legveszélyesebb hibák főzés közben.
6 alábecsült veszély a konyhában - Így védheted meg magad!

Megmutatjuk a konyhában előforduló hat alábecsült veszélyt – és azt is, hogyan lehet ezeket egyszerű tippekkel elkerülni.

Az ételek elkészítésekor ritkán gondolunk potenciális veszélyekre. Mégis, egyes hibák akár az egészségre is ártalmasak lehetnek. Ha néhány apróságra odafigyelünk, akkor biztosabb oldalon állunk.


Túl magas hőmérséklet és a rossz evőeszköz
Fekete főzőeszközök nyílt láng felett égésgátlót tartalmazhatnak, amelyek hő hatására egészségkárosító anyagokat bocsáthatnak ki. Jobb választás a fa, rozsdamentes acél vagy BPA-mentes műanyag.
Tipp: A rozsdamentes acél edények biztonságosak, mivel 70 °C felett a műanyag káros anyagokra bomolhat.


Borsot pirítani – csak óvatosan
Ha a borsot túl forrón vagy túl sokáig pirítják, akkor pora irritálhatja a nyálkahártyákat és köhögést vagy akár légzési nehézségeket is okozhat.
Tipp: Inkább a végén adjuk az ételhez.


Teflonbevonatos serpenyő
Bevonatos serpenyők praktikusak, de nem mindegyik bírja a magas hőt. Egyes bevonatok káros gőzöket bocsáthatnak ki, ha túlzottan felmelegszenek.
Tipp: Ne melegítse túl a teflonos edényt.


Higiénia a konyhában: Kórokozók a nyers csirkén
Először a csirkét, majd ugyanazon a vágódeszkán a zöldséget szeleteli? Így baktériumok, például szalmonella is átkerülhet.
Tipp: Mindig külön vágódeszkát és kést használjon, valamint mosson kezet.


Zsiradékban sütés: így kerülheti el a veszélyt
A túl forró olaj könnyen meggyulladhat.
Tipp: Sose próbálja vízzel eloltani – helyette fedővel vagy sütőlapáttal fojtsa el a tüzet.


Vegyszerek konzervdobozban és csomagolásban
A BPA-t (biszfenol A) tartalmazó bevonatok élelmiszerekbe juthatnak.
Tipp: Válasszon üvegcsomagolású terméket, így biztonságban van.


Egyéb tippek:
– A borsőrlő csak tálalás előtt kerüljön használatba.
– A fakanalak fából készüljenek – ezek fenntarthatók, hőállók és nem tartalmaznak káros anyagokat.

Kapcsolódó cikkek

A helyes öntözés elősegíti a növények növekedését

A helyes öntözés elősegíti a növények növekedését

Ahogy megjelennek az első erőteljes napsugarak, a növények szomjúsága is nő. Legyen szó veteményeskertről, cserepes növényről vagy gyepről – ezekkel a három öntözési tippel megfelelően gondoskodhat zöld lakótársairól.

A hűtőfiók leolvasztása valódi pénzt takarít meg

A hűtőfiók leolvasztása valódi pénzt takarít meg

A mélyhűtőben lévő vastag jégréteg nemcsak helyet foglal, hanem valódi pénzbe is kerül! Ugyanis növeli az energiafogyasztást, mert a készüléknek erősebben kell hűtenie.